Arrangeres i Tromsø kl 18.30 – ca 22.00. Pris pr kveld er kr: 300. Facilitator: Steffen Andreas Rostock Svendsen Påmelding til: [email protected]. På familiekonstellasjonskvelden er du velkommen til å gjøre et arbeid med deg selv ved å se på innvevninger eller mønstre i familiesystemt eller i livet du opplever står i veien for vekst og utfoldelse. Kvelden starter som regel med en meditasjon.
Kurskveldene har vært holdt i Tromsø siden 2008. De annonseres på forsiden av denne hjemmeside og under arrangementer, samt på Facebook ca en uke før kvelden.
Familiekonstellasjonskurs:
Arrangeres som regel over to dager i løpet av en helg. Fra kl 09.30 - 18.30 med god pause midt på dagen. På helgekurset er du velkommen til å fordype deg i de lag og innvevninger du opplever står i veien for vekst og utfoldelse. Ved også å delta inn i andres konstellasjoner over en helg støttes egen prosess gjennom andres arbeid. Pris for en helg er ca kr 1700. For mer informasjon om innholdet i en kurs helg og om familiekonstellasjon, se siden "Family Constellation".
Familiekonstellasjonskurs har vært holdt i: Porto Heli, Peloponnes; Hellas Pireus; Hellas Zagreb; Kroatia Wien; Østerrike New York; USA Haifa; Israel Ramallah; Palestina Harstad, Oslo og Tromsø; Norge
Kreativt nærvær og hjelp til hjelpere
Er et kurs som tilbyr en metode og en tilnærming for den eller de som har eller skal i en hjelperolle. Kurset henvender seg til bedrifter, organisasjoner eller institusjoner, i helse eller andre sektorer. Det kan være en sykehusavdeling, høgskoleutdannelse eller ansatte som jobber med utfordrende mellommenneskelig relasjoner, som for eksempel et asylmottak eller barnevernsinstitusjon. Det tilbys også åpne kurs for mennesker som som ønsker refleksjon, speiling og støtte inn i sin hjelperolle.
Kurset fokuserer på i en gruppe å gi avspenning, en pause og mulighet for å gå i kontakt med og gi uttrykk for det som er viktig for den enkelte i hjelperollen. Det som står på spill. Uttrykket deles så i gruppen med en støttende og aksepterende holdnig til det som er, uansett hva slags følelser eller uttrykk som kommer frem. Avspenning og oppmerksomme nærværsøvelser, et kreativt uttrykk og fortellingen i fellesskap kan gi en følelse av medfølende samhørighet og støtte. Vi ser at vi deler de samme spørsmål og behov.
Hvordan kan vi "danse" med det som er? På kurset undersøker vi om det er mulig å være vennlig med oss selv, våre følelser og reaksjoner. Ved å oppleve tilliten i et felleskap kan vi få en erfaring med forsiktig å åpne opp. Kanskje kan vi, med støtte fra følelser som er sirkulert og delt, grenser som er oppdaget og integrert, møte med verden med et litt mer åpent hjerte. Ved å inkludere vår egen og andres historie og følelser, kan bundet energi frigis. En større frihet og avslappethet kan komme til. Vi danser med det som er, det tunge og lette, i takt med livets egen rytme.
Kurset Kreativt nærvær til hjelpere gir muligheten, med kreative metoder, å undersøke biografiske forhold som virker inn og preger oss i hjelperollen. Vi vil øve oss på å sortere følelser, hva er mitt og hva er den andres? Eller kanskje tilhører følelsen både meg og den andre? Familiekonstellasjons-metoden anvendes for å oppdage dynamikker og forhold som slår inn bevisst eller ubevisst i hjelperollen, og som preger våre holdninger, innstillinger og reaksjoner. Ved å kaste lys på og bli mer bevisst skyggesider og virkningshistorie vil vi med større frihet kunne være tilstede for den andre.
Vi vil også bruke enkle mindfulness øvelser med fokus på kropp, pust, følelser og tanker. Mindfulness handler om å være oppmerksomt tilstede i kroppen og pusten med en vennlig akspeterende holdning overfor alt i sinnet, og la det være som det er uten å skulle holde fast på noe eller identifisere seg med innholdet i sinnet. Vi berøres og registerer uten å dras med og inn i. Øvelser i avslappet nærvær gir mulighet for en større sentrering og samlethet som en kan trenge i livet og i sin jobb som hjelper, til hjelp i pressede og stressede situasjoner.
Kurset Kreativtnærvær til Hjelpere ønsker å forebygge utmattelse og medfølelsestretthet. Ved å bearbeide og gi oppmerksomhet til de reaksjoner og vanskelige følelser som i hverdagen ofte ikke får plass, kan også sekundær traumatisering forebygges, det at vi overtar noe av klientens traumefølelser.
Pris: 10.000 kr for en kursdag. For langsgående veiledning og forløp reduseres dagsatsen.
Forløp: En dags kurs, to dagers kurs eller flere dagerskurs i for eksempel et langsgående veilednings- eller utdanningsforløp.
Sted: I Tromsø eller der du eller din bedrift/organisasjon/institusjon befinner seg.
Kurset er blitt benyttet av:
Konfliktrådet i Tromsø. KOA - Omsorg, opplevelse og mestring, Narvik. Hamarøy internasjonale senter. VPP/BUP i Hammerfest. Krisesenteret i Salten. Høgskolen i Tromsø, Harstad og Narvik. Universitetssykehuset i Nord-Norge. Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Asylmottaksledere i Nord-Norge. Asylmottak i Nord-Norge; Svolvær, Melbu, Vadsø, Skibotn, Harstad. Enslig mindreårig mottak Svolvær. Flyktningetjenesten i Vadsø. Regionsenter for døvblinde i Tromsø. Lamo, Barnevernsinstitusjon i Nord-Norge. Barnevernstjenesten i Kirkenes. Hjelpere innefor ulike etater i Tromsø. Palestinske psykologer og sosialarbeidere i Palestinsk røde halvmåne. Solstadakademiet (introduksjonkurs og fordypningskurs i kunstterapi). Finnmarksykehuset; VPP Alta. Vågan kommune innvandrer og opplæringsenter. LHL-klinikkene Skibotn
KURSTILBUD 2021:
En times gratis foredragmed tema;
"Hjelperollens gleder og dilemmaer".
Foredraget omhandler de utfordringer og gleder det er å skulle være på giversiden, en hjelper, i ulike roller og sammenhenger. Om det å føle seg på strekk. Bli utmattet. Gleden i å se vår innsats og bidrag føre til endring. Hva er dynamikkene i hjelperollen? Hva kan vi møte utfordringene med? Hva styrker oss? Timen inneholder undervisning og dialog.
En hel kursdag med tema: "Hjelperollens gleder og dilammaer".
Dagen gir mulighet for å gi seg selv egenomsorg i hjelperollen. Hver enkelt i en gruppe får anledning til å se på sin rolle som hjelper. Hensikten med kursdagen er å styrke seg selv, sine kollegaer - så det kommer våre klienter/brukere til nytte. Undervisning på skoler og utdanningsinstitusjonene er i liten grad opptatt av selve hjelperollen og egenomsorg. Der er fokus i hovedsak på den vi skal støtte, og hjelpe. Denne kursdagen gir redskaper med hensyn til selvivaretakelse; vi stopper opp, skaper et lite pusterom. Er det mulig å hente seg litt inn? Hva skal til? Vi ser på relasjonen i møte med den andre; hvem blir jeg for den andre, hvem blir hun eller han for meg? Vi kikker innover et øyeblikk: Hva trenger jeg, hvilke behov er der udekket? Hva kan ha hopet seg opp over tid?
Kursdagen som kommer fra konseptet "hjelp til hjelpere", som er beskrevet ovenfor. Metodene er dialogbasert, tildels kreative, med Mindfulness-, samt avspenningsøvelser.
Pris: En times foredrag er gratis. Påfølgende kursdag(er) lønnes etter avtale. Det er mulig å bestille kun en times foredrag.